September 2021

Schermafbeelding 2021 09 14 om 22.41.07Changekitchen en Jan Booij advies organiseren jaarlijks een studiereis. Zo gingen we de afgelopen jaren naar Marokko, Duitsland en Turkije. Daarna organiseerden we een serie reizen gebaseerd op de zogenaamde Nieuwe Zijderoute, met als thema hoe wij China terugzien als nieuwe wereldmacht in China zelf, maar ook op andere plekken in de wereld. Deze serie reizen leidde ons naar Iran, China, Suriname en India

Met elkaar onderzochten wij hoe er op andere plekken op de wereld wordt omgegaan met zaken als: ethiek, kwaliteit, welzijn en zorg, huisvesting, architectuur, demografie, sociale mobiliteit, infrastructuur, milieu, financiën, marktwerking, economie, bestuur en organisatie. We maakten veel mee en wij, Thijs Vink en Jan Booij, kijken samen met onze reisgenoten terug op een serie interessante reizen met fantastische ervaringen en inzichten.

De komende jaren organiseren wij een serie reizen in Europa met als thema: wat zou de plek van Europa kunnen zijn de komende decennia in de sterk veranderende wereld en wat voor ontwikkelingen kunnen we zien en ontdekken. De reisbestemmingen staan nog niet helemaal vast, maar we denken aan reizen naar Finland-Estland, Ierland-Noord Ierland, Montenegro-Albanië, Georgië-Armenië en andere plekken.

Maar we starten komende week met een verkennende trip als opmaat van een serie Europa reizen en maken een vierdaagse reis naar Gdansk in Polen. Polen als Oost Europees land met een bewogen Europese geschiedenis en een land wat in Europa hedentendage verhoudingen op scherp zet. Gdańsk als liberale havenstad aan de Oostzee in een verdeeld Polen, een stad met een stedenband met Rotterdam, een prachtige oude Hanzestad met zo’n half miljoen inwoners, een stad die van natie en naam (Danzig) wisselde en de stad waar Lech Walesa en anderen het voortouw namen bij de protesten tegen het communistisch regime, de vakbond Solidarność oprichtte, wat uiteindelijk mede leidde tot vreedzame omverwerping van de communistische regimes en de val van de muur in 1989. Gdansk de stad waar Donald Tusk werd geboren, voormalig premier van Polen en voormalige voorzitter van de Europese Raad en Günter Grass, Nobelprijswinnaar literatuur, velen lazen ooit Die Blechtrommel of zagen de gelijkluidende film.

We bezoeken het centrum voor Europese Solidariteit een museum dat niet alleen een verhaal vertelt over Solidarność en de anticommunistische oppositie in Polen en Europa, maar ook een centrum dat uitdrukkelijk uitnodigt tot dialoog over onze huidige moderne wereld. Het ECS wil een platform zijn voor debat en discussie over een open samenleving, democratie en mensenrechten. Een ander belangrijk doel van het centrum is het uitdragen van het idee van vrijheid en solidariteit in landen met autoritaire regimes. Het ECS is niet alleen opgezet als kenniscentrum over de Poolse ,maar ook over de Europese geschiedenis. Hier op de voormalige Lenin-scheepswerf leidden stakingen en de oprichting van Solidariteit in 1980 uiteindelijk tot de val van de Berlijnse Muur en de terugkeer van de vrijheid in Oost- en Centraal Europa. Kortom een interessante en indrukwekkende plek om onze verdere oriëntatie te vervolgen.

Ook staat een bezoek aan Het nieuwe ‘Museum van de Tweede Wereldoorlog’ op het programma. Het staat op de plek waar de Tweede Wereldoorlog op 1 september 1939 feitelijk begon, met een beschieting op de haven vanaf het Duitse slagschip Schleswig-Holstein. Het gebouw is zelf een gigantische granaatinslag, het boort zich als het ware de grond in, de expositie bevindt zich grotendeels onder de aarde. Het is het grootste oorlogsmuseum van Europa.  

Ook organiseren we mooie en interessante werkbezoeken, en gesprekken met mensen uit ons netwerk in Polen, zodat we een kijkje van binnenuit krijgen. Zo doen we ook hier vast weer een schat aan inzichten en ervaringen op. Alle inzichten en ervaringen nemen wij mee om een serie reizen in Europa te ontwikkelen, startend in 2022. Ben je geïnteresseerd of heb je suggesties voor interessante reizen, laat het ons weten.

tweet